Bank Żywności w Łodzi.
« Wróć...

OPÓŹNIENIA WE WDROŻENIU PROGRAMU FEAD

Aktualnie mamy do czynienia z przestojem w realizacji programu unijnej pomocy dla najuboższych. Poprzedni program - PEAD, zakończył się w grudniu 2013 r. Ostatnie zapasy unijnej żywności wydawane są aktualnie przez Banki Żywności. W wielu Bankach Żywności produkty spożywcze ze źródeł programu PEAD już się skończyły. Potrzebujący otrzymają żywność ze źródeł nowego programu pomocy unijnej FEAD w optymistycznej wersji pod koniec pierwszego kwartału 2015. r.

Aby zapobiec trudnej sytuacji ubogich Polaków potrzebne jest regularne wsparcie darczyńców.
- Apelujemy do firm spożywczych, sieci handlowych, sklepów, hurtowni które jeszcze nie rozpoczęły dobroczynnej współpracy z Bankami Żywności o jak najszybszą współpracę. Dotychczasowych partnerów prosimy o jeszcze częstsze przekazywanie darowizn żywnościowych i w większych ilościach. Najbardziej potrzebne produkty to: ryż, kasza, mięso, olej, sery, pieczywo, mleko, mąka i przetwory warzywne. – mówi Marek Borowski Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. –.

Banki Żywności posiadają profesjonalne zaplecze logistyczne - magazyny wyposażone w chłodnie i mroźnie. Są w stanie przekazywać potrzebującym produkty świeże – owoce i warzywa, mięso, nabiał czy mrożonki, nawet z krótkim terminem. Każdy kto przekaże produkty spożywcze do Banku Żywności może być pewien, że szybko trafią one do osób potrzebujących. Ponadto przypominam, że darowizny żywnościowe zostały zwolnione z podatku VAT.

Producenci i dystrybutorzy żywności przekazując darowiznę mogą skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT przekazanej darowizny. Co więcej, przedsiębiorca, który przekaże darowiznę żywności może cenę jej nabycia lub koszt jej wytworzenia zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu, a tym samym pomniejszyć podstawę opodatkowania podatkiem CIT (art. 16 ust 1 pkt 14 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych).

 

Banki Żywności nadal regularnie przekazują żywność pozyskaną od sieci handlowych, producentów żywności, rolników czy ze zbiórek żywności. Jest jej jednak znacznie mniej niż produktów ze źródeł unijnych. Dlatego tak ważne jest, aby dotychczasowi darczyńcy regularnie, zdecydowanie częścieji w większych ilościach przekazywali żywność.

 

Konsekwencje opóźnień w rozpoczęciu programu mogą ponieść przede wszystkim osoby potrzebujące, ponieważ będą otrzymywać znacznie mniej wsparcia żywnościowego. Zbliżający się okres jesienno-zimowy dla osób ubogich to szczególnie trudny czas. Więcej wydatków trzeba przeznaczyć na ogrzewanie, ciepłe ubranie i szkolne przybory dla dzieci.

 

Banki Żywności rocznie docieraja z pomocą żywnościową do 1,500 000 osób potrzebujących. Federacja zrzesza 31 Banków Żywności w całej Polsce. Specjalizuje się w dostarczaniu pomocy żywnościowej do lokalnych organizacji społecznych, takich jak: świetlice środowiskowe, hospicja, domy samotnej matki, jadłodajnie i inne.


źródło: http://www.bankizywnosci.pl/3-n-1037/strona-glowna/opoznienia-we-wdrozeniu-programu-fead.html