Bank Żywności w Łodzi.
« Wróć...

Dietetyk radzi

Naleśniki ze szpinakiem

składniki:

Ciasto naleśnikowe: 
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki razowej
0,5 litra mleka
szklanka wody
2 jajka
szczypta soli

farsz:

łyżka oleju
400 g szpinaku w liściach
100 g sera feta
sól
pieprz
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

ciasto:
Do miski lub wysokiego garnka wsypać po szklance mąki pszennej i razowej. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować i odstawić ciasto na pół godziny. Usmażyć naleśniki.

farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Po minutce dodać liście szpinaku. Podlać wodą i dusić kilka minut. Następnie dodać ser feta, wymieszać 
i dusić ok.5 minut na wolnym ogniu. Dusić jeszcze 3 minutki i wymieszać. Powstałym farszem nadziewać naleśniki. Można je potem zagrzać razem z farszem na patelni. 
Danie można też po przygotowaniu wystudzić, schować do lodówki i odgrzać następnego dnia.
Smacznego!!