Dietetyk radzi
Naleśniki ze szpinakiem
składniki:
Ciasto naleśnikowe:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki razowej
0,5 litra mleka
szklanka wody
2 jajka
szczypta soli
farsz:
łyżka oleju
400 g szpinaku w liściach
100 g sera feta
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
ciasto:
Do miski lub wysokiego garnka wsypać po szklance mąki pszennej i razowej. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować i odstawić ciasto na pół godziny. Usmażyć naleśniki.
farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Po minutce dodać liście szpinaku. Podlać wodą i dusić kilka minut. Następnie dodać ser feta, wymieszać
i dusić ok.5 minut na wolnym ogniu. Dusić jeszcze 3 minutki i wymieszać. Powstałym farszem nadziewać naleśniki. Można je potem zagrzać razem z farszem na patelni.
Danie można też po przygotowaniu wystudzić, schować do lodówki i odgrzać następnego dnia.
Smacznego!!