PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 PODPROGRAM 2019



EFEKTY PROGRAMU 2020

- W ramach POPŻ Podprogram 2019, który był realizowany w okresie grudzień 2019 - wrzesień 2020, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak: buraczki wiórki, cukier biały, fasola biała, filet z makreli w oleju, gołąbki w sosie pomidorowym, groszek z marchewką, herbatniki maślane, kasza gryczana, koncentrat pomidorowy, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, mleko UHT, olej rzepakowy, pasztet wieprzowy, powidła śliwkowe, ryż biały, ser podpuszczkowy dojrzewający, sok jabłkowy klarowany, szynka drobiowa.
- Współpracowaliśmy z 69 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa łódzkiego.
- Pomoc żywnościowa trafiła do 50 485 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 2942,59 ton żywności;
- 264 820 paczek żywnościowych;
- 43 920 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 418 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 5293 osoby.
- Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne - 35 spotkań dla 135 uczestników
- Żywieniowo - dietetyczne - 358 spotkań dla 4924 uczestników
- Kulinarne - 25 spotkań dla 234 uczestników