PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 PODPROGRAM 2019 (WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 PODPROGRAM 2019

EFEKTY PROGRAMU 2020
  1. W ramach POPŻ Podprogram 2019, który był realizowany w okresie grudzień 2019 - wrzesień 2020, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak: buraczki wiórki, cukier biały, fasola biała, filet z makreli w oleju, gołąbki w sosie pomidorowym, groszek z marchewką, herbatniki maślane, kasza gryczana, koncentrat pomidorowy, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, mleko UHT, olej rzepakowy, pasztet wieprzowy, powidła śliwkowe, ryż biały, ser podpuszczkowy dojrzewający, sok jabłkowy klarowany, szynka drobiowa.
  2. Współpracowaliśmy z 69 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa łódzkiego.
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 50 485 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 2942,59 ton żywności;
    • 264 820 paczek żywnościowych;
    • 43 920 posiłków;
  5. W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 418 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 5293 osoby.
  6. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne - 35 spotkań dla  135 uczestników
  • Żywieniowo - dietetyczne - 358 spotkań dla 4924 uczestników
  • Kulinarne - 25 spotkań dla 234 uczestników