PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 PODPROGRAM 2017
EFEKTY PROGRAMU 2017
- W ramach PO PŻ Podprogram 2017, który był realizowany w okresie sierpień 2017 - czerwiec 2018, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak: buraczki wiórki 1,05 kg, cukier biały 4 kg, fasola biała 4 kg, filet z makreli w oleju 1,7 kg, groszek z marchewką 4 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg, herbatniki maślane 0,6 kg, kabanosy wieprzowe 0,36 kg, kasza gryczana 2 kg, koncentrat pomidorowy 1,76 kg, makaron jajeczny 4,5 kg, makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg, miód wielokwiatowy 0,4 kg, mleko UHT 7 l, olej rzepakowy 4 l, pasztet wieprzowy 0,64 kg, powidła śliwkowe 1,5 kg, ryż biały 4 kg, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, szynka drobiowa 3 kg, szynka wieprzowa 2,1 kg.
- Współpracowaliśmy z 68 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa łódzkiego.
- Pomoc żywnościowa trafiła do 54 687 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 2841,28338 ton żywności;
- 327 177 paczek żywnościowych;
- 60 140 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 378 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 5588 osoby.
- Rodzaje warsztatów:
- żywieniowo - dietetyczne - 168 spotkań dla 2392 uczestników
- kulinarne - 133 spotkania dla 1943 uczestników
- niemarnowanie żywności - 77 spotkań dla 1253 uczestników