PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 - 2020 PODPROGRAM 2017



Uprzejmie informujemy, że rozpoczynamy nabór Organizacji Partnerskich o zasięgu Lokalnym w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 Podprogram 2017. Wszelkie szczegółowe informacje na temat Programu znajdują się na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-popz/
Zapraszamy zainteresowane podmioty do składania wniosków weryfikacyjnych (wniosek znajduje się poniżej tekstu).
Prosimy o wypełnienie, wydrukowanie, podstemplowanie i podpisanie wniosku przez osoby upoważnione do reprezentowania. Następnie skan wniosku prosimy przesyłać drogą mailową na adres: mariusz.kania@bankizywnosci.pl
Oryginał wniosku można dostarczyć podczas podpisywania umowy lub przesłać pocztą na nasz adres:
Bank Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana
al. Piłsudskiego 150/152
92-230 Łódź
Informujemy, że w Podprogramie 2017 jesteśmy w stanie zabezpieczyć żywność dla mniejszej ilości beneficjentów ostatecznych niż w Podprogramie 2016.
O przystąpieniu do realizacji Podprogramu decydować będzie kolejność zgłoszeń.
Bank Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (PO PŻ) przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
· włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
· pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
· wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
· warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
· warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
· programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
· warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Osoby kierowane są do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogą być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. banki żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie banków żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
· dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
· współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
· oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
· kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Opracowano na podstawie informacji ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/programu-operacyjnego-europejskiego-funduszu-najbardziej-potrzebujacym-2014-2020/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-po-pz
PROPOZYCJA ZESTAWU ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH W PODPROGRAMIE 2017 NA JEDNĄ OSOBĘ
L.P. | ASORTYMENT | opakowań na osobę (szt) | waga opakowania (kg) | łączna waga produktu (kg) |
1 | buraczki wiórki | 3 | 0,35 | 1,05 |
2 | cukier biały | 4 | 1 | 4 |
3 | fasola biała | 10 | 0,4 | 4 |
4 | filet z makreli w oleju | 10 | 0,17 | 1,7 |
5 | groszek z marchewką | 10 | 0,4 | 4 |
6 | gulasz wieprzowy z warzywami | 2 | 0,85 | 1,7 |
7 | herbatniki maślane | 3 | 0,2 | 0,6 |
8 | kasza gryczana | 4 | 0,5 | 2 |
9 | koncentrat pomidorowy | 11 | 0,16 | 1,76 |
10 | makaron jajeczny | 9 | 0,5 | 4,5 |
11 | makaron kukurydziany bezglutenowy | 1 | 0,5 | 0,5 |
12 | mleko UHT | 7 | 1 | 7 |
13 | olej rzepakowy | 4 | 1 | 4 |
14 | pasztet wieprzowy | 4 | 0,16 | 0,64 |
15 | powidła śliwkowe | 5 | 0,3 | 1,5 |
16 | ryż biały | 4 | 1 | 4 |
17 | ser podpuszczkowy dojrzewający | 6 | 0,4 | 2,4 |
18 | szynka drobiowa | 10 | 0,3 | 3 |
19 | szynka wieprzowa mielona | 7 | 0,3 | 2,1 |
RAZEM | 50,45 |
PROPOZYCJA ZESTAWU ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH W PODPROGRAMIE 2017 NA JEDNĄ OSOBĘ OBOWIĄZUJĄCA OD 09.02.2018.
L.P. | ASORTYMENT | opakowań na osobę (szt) | waga opakowania (kg) | łączna waga produktu (kg) |
1 | buraczki wiórki | 3 | 0,35 | 1,05 |
2 | cukier biały | 4 | 1 | 4 |
3 | fasola biała | 10 | 0,4 | 4 |
4 | filet z makreli w oleju | 10 | 0,17 | 1,7 |
5 | groszek z marchewką | 10 | 0,4 | 4 |
6 | gulasz wieprzowy z warzywami | 2 | 0,85 | 1,7 |
7 | herbatniki maślane | 3 | 0,2 | 0,6 |
8 | kabanosy wieprzowe | 3 | 0,12 | 0,36 |
9 | kasza gryczana | 4 | 0,5 | 2 |
10 | koncentrat pomidorowy | 11 | 0,16 | 1,76 |
11 | makaron jajeczny | 9 | 0,5 | 4,5 |
12 | makaron kukurydziany bezglutenowy | 1 | 0,5 | 0,5 |
13 | miód wielokwiatowy | 1 | 0,4 | 0,4 |
14 | mleko UHT | 7 | 1 | 7 |
15 | olej rzepakowy | 4 | 1 | 4 |
16 | pasztet wieprzowy | 4 | 0,16 | 0,64 |
17 | powidła śliwkowe | 5 | 0,3 | 1,5 |
18 | ryż biały | 4 | 1 | 4 |
19 | ser podpuszczkowy dojrzewający | 6 | 0,4 | 2,4 |
20 | szynka drobiowa | 10 | 0,3 | 3 |
21 | szynka wieprzowa mielona | 7 | 0,3 | 2,1 |
RAZEM | 51,21 |
NR UMOWY NAZWA I SIEDZIBA OPL
- Stowarzyszenie "Pomocna Dłoń" - Zgierz
- Międzynarodowe Stowarzyszenie Pomocy "Słyszę Serce"
- Fundacja "Uwolnienie" - Łódź
- Towarzystwo Pomocy Im. Św. Brata Alberta - Pabianice
- Fundacja "Divine Mercy" - Piotrków Trybunalski
- Towarzystwo Pomocy Im. Św. Brata Alberta Alberta - Brzeziny
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Buczek
- Towarzystwo Pomocy Im. Św. Brata Alberta - Tomaszów Mazowiecki
- Szadkowskie Stowarzyszenie Oświatowe - Szadek
- Stowarzyszenie Hilaritas w Łyszkowicach
- Fundacja ''Ostoja'' im. Siostry Klaryski Stanisławy - Opoczno
- Stowarzyszenie Jedność dla Szkoły w Woli Wiązowej - Wola Wiązowa
- Towarzystwo Przyjaciół Dzieci - Łódź
- Fundacja "Arka Nadziei" - Tomaszów Mazowiecki
- Stowarzyszenie Wolontaria-ty - Łódź
- Skierniewickie Stowarzyszenie Rodzin Abstynenckich "Ametyst" - Skierniewice
- Fundacja Kolumna Nasz Dom - Kolumna
- Fundacja "Poranek" - Tomaszów Mazowiecki
- Stowarzyszenie Przy Parafii Św. Doroty Nadzieja - Dobra
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Oporów
- Stowarzyszenie Wzajemnej Pomocy "Szansa" - Pabianice
- Stowarzyszenie Dobroczynności im. Św. Jana Pawła II - Łódź
- Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Archidiecezji Łódzkiej koło nr 15 - Łódź
- Stowarzyszenie "Wychowam Cię Sam" - Łódź
- Fundacja Ekumeniczne Centrum Dialogu Religii i Kultur - Aleksandrów Łódzki
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Lutomiersk
- Stowarzyszenie Centrum Wspierania Inicjatyw w Olszowcu
- Lubocheńskie Stowarzyszenie Bezrobotnych i Trzeźwiejących AA "Odnowa" - Lubochnia
- Stowarzyszenie Wspierające Rozwój Gminy Krzyżanów - Krzyżanów
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Aleksandrów
- Stowarzyszenie Bank Żywności - Kutno
- Fundacja Ludzi Pokrzywdzonych Przez Los "Nadzieja"
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Rzeczyca
- Fundacja "Promienie Słońca" - Dmosin
- Ruch Pomocy Bezrobotnym - Zduńska Wola
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Widawa
- Stowarzyszenie "Inicjatywa" Rozsądnych Polaków - Łódź
- Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Społecznych "Szansa" - Dąbrowice
- Tuszyńska Fundacja Inicjatyw Społecznych - Tuszyn
- Stowarzyszenie Przyjaciół Dzieci "Dom Słońca" - Łódź
- Fundacja "Interregion" - Opoczno
- Ochotnicza Straż Pożarna - Bratoszewice
- Stowarzyszenie Monar - Schronisko Dla Osób Bezdomnych Markot - Bełchatów
- Rawskie Stowarzyszenie Abstynentów "Szansa" - Rawa Mazowiecka
- Łowickie Stowarzyszenie "Dać Szansę" - Łowicz
- Fundacja Ja i Mój Dom - Łódź
- Stowarzyszenie Aktywni Dla Gminy Żelechlinek - Żelechlinek
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Klukach
- Stowarzyszenie Centrum Pomocy "Panaceum" - Radomsko
- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Gminy Bełchatów "Wspólna Gmina" - Bełchatów
- Towarzystwo Społeczno - Kulturalne Gminy Sędziejowice - Sędziejowice
- Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej - Sulejów
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Zapolice
- Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Przedborskiej - Przedbórz
- Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Uniejów
- Fundacja Świętego Józefa - Wieluń
- Szydłowskie Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom "Przyjazny Kąt" - Szydłów
- Ochotnicza Straż Pożarna - Łask
- Gmina Drużbice
- Stowarzyszenie Monar Schronisko dla Osób Bezdomnych Markot - Wola Malowana
- Stowarzyszenie "Na Skrzydłach Marzeń" - Szczerców
- Ochotnicza Straż Pożarna - Krośniewice
- Fundacja im. Brata Alberta Dom Pomocy Społecznej - Chorzeszów
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Masłowice
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Kobiele Wielkie
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Kodrąb
- Fundacja Chrześcijańska Przystań - Łódź
- Stowarzyszenie Liber w Bieganowie
SPOSÓB KWALIFIKOWANIA OSÓB DO UCZESTNICTWA W PO PŻ:
- OPS-y wydają osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazują organizacjom listy osób zakwalifikowanych do pomocy z PO PŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób,
- OPR/OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej korzystając z zał. nr 5 część B wytycznych. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem zał. nr 5 część A są przekazywane do właściwego ośrodka pomocy społecznej, który potwierdza kwalifikowalność do przyznania pomocy. Oświadczenia o dochodach zał. nr 5 część B przechowywane są we właściwym ośrodku pomocy społecznej. OPS na ich podstawie wystawia skierowania, które są przekazywane do OPR/OPL lub listy osób zakwalifikowanych.
- OPR/OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w PO PŻ na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia, stanowiącego załącznik nr 6 do wytycznych.
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
- Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
- Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw artykułów spożywczych obejmuje: buraczki wiórki, cukier biały, fasola biała, filet z makreli w oleju, groszek z marchewką, gulasz wieprzowy z warzywami, herbatniki maślane, kasza gryczana, koncentrat pomidorowy, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, mleko UHT, olej rzepakowy, pasztet wieprzowy, powidła śliwkowe, ryż biały, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona.
- Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]
- Paczki będą wydawane osobom potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji.
- W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
- W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
- Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
W sprawie składania przez osoby najbardziej potrzebujące uwag lub skarg, dotyczących sposobu realizacji dystrybucji prosimy o kontakt:
Bank Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana
adres: 92 – 230 Łódź Al. Piłsudskiego 150/152
tel. (42) 674 18 53
W związku z Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Bank Żywności w Łodzi realizuje Działania Towarzyszące. Są to cykliczne działania oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które na celu mają włączenie społeczne tych osób.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
Na warsztatach w ramach Działań Towarzyszących będą poruszane takie tematy jak:
- Dietetyka
- proste sposoby na wykorzystanie produktów spożywczych POPŻ Podprogram 2017- podpowiemy jakie proste, tanie potrawy można wykonać na bazie tych produktów
- dietetyka podstawowa- zapoznanie z podstawowymi zasadami prawidłowego odżywiania i stylu życia (aktywna forma, praca w grupach)
- zdrowe i tanie odżywianie- praktyczne wskazówki dotyczące komponowania tanich, zdrowych posiłków oraz racjonalnych zakupów
- żywienie w chorobach- praktyczne wskazówki jak powinny odżywiać się osoby cierpiące na dane jednostki chorobowe
- żywienie dzieci i młodzieży- wskazówki dotyczące żywienia dzieci i młodzieży z podziałem na grupy wiekowe
- jak czytać etykiety spożywcze- praktyczna nauka czytania etykiet spożywczych
- psychodietetyka- psychologiczne podejście do odżywiania, zwiększenie świadomości wpływu czynników psychicznych na zachowania żywieniowe
- właściwości ziół i przypraw- praktyczna nauka właściwości zdrowotnych i zastosowania popularnych ziół i przypraw
- niemarnowanie żywności- jak postępować, aby nie marnować żywności, umiejętnie wykorzystywać resztki z posiłków, odpowiednio układać produkty w lodowce, aby przedłużyć ich trwałość
- porady indywidualne- indywidualne konsultacje żywieniowe, analiza składu ciała
- Kulinaria
-umiejętność praktycznego wykorzystania produktów spożywczych otrzymywanych w POPŻ Podprogram 2017, przygotowywanie prostych, tanich i smacznych dań na bazie w/w produktów, urozmaicenie domowego menu
- Ekonomia
-planowanie budżetu domowego
Nasi specjaliści to osoby z przygotowaniem merytorycznym oraz wieloletnim doświadczeniem w pracy z osobami zagrożonymi wykluczeniem społecznym.
W związku z Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Bank Żywności w Łodzi realizuje Działania Towarzyszące. Są to cykliczne działania oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które na celu mają włączenie społeczne tych osób.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
Na warsztatach w ramach Działań Towarzyszących będą poruszane takie tematy jak:
- Dietetyka
- proste sposoby na wykorzystanie produktów spożywczych POPŻ Podprogram 2017- podpowiemy jakie proste, tanie potrawy można wykonać na bazie tych produktów
- dietetyka podstawowa- zapoznanie z podstawowymi zasadami prawidłowego odżywiania i stylu życia (aktywna forma, praca w grupach)
- zdrowe i tanie odżywianie- praktyczne wskazówki dotyczące komponowania tanich, zdrowych posiłków oraz racjonalnych zakupów
- żywienie w chorobach- praktyczne wskazówki jak powinny odżywiać się osoby cierpiące na dane jednostki chorobowe
- żywienie dzieci i młodzieży- wskazówki dotyczące żywienia dzieci i młodzieży z podziałem na grupy wiekowe
- jak czytać etykiety spożywcze- praktyczna nauka czytania etykiet spożywczych
- psychodietetyka- psychologiczne podejście do odżywiania, zwiększenie świadomości wpływu czynników psychicznych na zachowania żywieniowe
- właściwości ziół i przypraw- praktyczna nauka właściwości zdrowotnych i zastosowania popularnych ziół i przypraw
- niemarnowanie żywności- jak postępować, aby nie marnować żywności, umiejętnie wykorzystywać resztki z posiłków, odpowiednio układać produkty w lodowce, aby przedłużyć ich trwałość
- porady indywidualne- indywidualne konsultacje żywieniowe, analiza składu ciała
- Kulinaria
-umiejętność praktycznego wykorzystania produktów spożywczych otrzymywanych w POPŻ Podprogram 2017, przygotowywanie prostych, tanich i smacznych dań na bazie w/w produktów, urozmaicenie domowego menu
- Ekonomia
-planowanie budżetu domowego
Nasi specjaliści to osoby z przygotowaniem merytorycznym oraz wieloletnim doświadczeniem w pracy z osobami zagrożonymi wykluczeniem społecznym.
W związku z Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Bank Żywności w Łodzi realizuje Działania Towarzyszące. Są to cykliczne działania oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które na celu mają włączenie społeczne tych osób.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
Na warsztatach w ramach Działań Towarzyszących będą poruszane takie tematy jak:
- Dietetyka
- proste sposoby na wykorzystanie produktów spożywczych POPŻ Podprogram 2017- podpowiemy jakie proste, tanie potrawy można wykonać na bazie tych produktów
- dietetyka podstawowa- zapoznanie z podstawowymi zasadami prawidłowego odżywiania i stylu życia (aktywna forma, praca w grupach)
- zdrowe i tanie odżywianie- praktyczne wskazówki dotyczące komponowania tanich, zdrowych posiłków oraz racjonalnych zakupów
- żywienie w chorobach- praktyczne wskazówki jak powinny odżywiać się osoby cierpiące na dane jednostki chorobowe
- żywienie dzieci i młodzieży- wskazówki dotyczące żywienia dzieci i młodzieży z podziałem na grupy wiekowe
- jak czytać etykiety spożywcze- praktyczna nauka czytania etykiet spożywczych
- psychodietetyka- psychologiczne podejście do odżywiania, zwiększenie świadomości wpływu czynników psychicznych na zachowania żywieniowe
- właściwości ziół i przypraw- praktyczna nauka właściwości zdrowotnych i zastosowania popularnych ziół i przypraw
- niemarnowanie żywności- jak postępować, aby nie marnować żywności, umiejętnie wykorzystywać resztki z posiłków, odpowiednio układać produkty w lodowce, aby przedłużyć ich trwałość
- porady indywidualne- indywidualne konsultacje żywieniowe, analiza składu ciała
- Kulinaria
-umiejętność praktycznego wykorzystania produktów spożywczych otrzymywanych w POPŻ Podprogram 2017, przygotowywanie prostych, tanich i smacznych dań na bazie w/w produktów, urozmaicenie domowego menu
- Ekonomia
-planowanie budżetu domowego
Nasi specjaliści to osoby z przygotowaniem merytorycznym oraz wieloletnim doświadczeniem w pracy z osobami zagrożonymi wykluczeniem społecznym.
Niniejszym zapraszamy do składania ofert, w trybie zapytania ofertowego. Zamawiający prowadzi postępowanie w celu wyłonienia Wykonawcy na świadczenie usług w zakresie: prowadzenia warsztatów kulinarnych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016 na terenie powiatu opoczyńskiego.
Bank Żywności w Łodzi rozpocznie Działania Towarzyszące POPŻ Podprogram 2017 w II połowie października 2017 roku (po 15.10.2017 r.).
W okresie od 17.12.2017 do 31.12.2017 oraz od 1.01.2018 do 14.01.2018 r. Bank Żywności w Łodzi nie prowadzi Działań Towarzyszących ze względu na okres świąteczny/noworoczny.
- W ramach PO PŻ Podprogram 2017, który był realizowany w okresie sierpień 2017 - czerwiec 2018, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak: buraczki wiórki 1,05 kg, cukier biały 4 kg, fasola biała 4 kg, filet z makreli w oleju 1,7 kg, groszek z marchewką 4 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg, herbatniki maślane 0,6 kg, kabanosy wieprzowe 0,36 kg, kasza gryczana 2 kg, koncentrat pomidorowy 1,76 kg, makaron jajeczny 4,5 kg, makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg, miód wielokwiatowy 0,4 kg, mleko UHT 7 l, olej rzepakowy 4 l, pasztet wieprzowy 0,64 kg, powidła śliwkowe 1,5 kg, ryż biały 4 kg, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, szynka drobiowa 3 kg, szynka wieprzowa 2,1 kg.
- Współpracowaliśmy z 68 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa łódzkiego.
- Pomoc żywnościowa trafiła do 54 687 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 2841,28338 ton żywności;
- 327 177 paczek żywnościowych;
- 60 140 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 378 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 5588 osoby.
- Rodzaje warsztatów:
- żywieniowo - dietetyczne - 168 spotkań dla 2392 uczestników
- kulinarne - 133 spotkania dla 1943 uczestników
- niemarnowanie żywności - 77 spotkań dla 1253 uczestników
