Dietetyka

Korzenne placuszki marchewkowe

Składniki:

4 marchewki

2 średnie ziemniaki

2 cebule

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka

sól, pieprz, cynamon, imbir

3-4 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Oskrobać marchewki, obrać ziemniaka i cebulkę. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, roztrzepane jajko i przyprawy. Delikatnie wymieszać składniki. Ustawić mały ogień i rozgrzać olej na patelni. Usmażyć placuszki. Gotowe placki układać na ręczniku papierowym .

Sałatka z buraczkami i serkiem wiejskim

Składniki:

4 buraki(ugotowane lub upieczone)

6 łyżek serka wiejskiego

4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

2 łyżki ziaren słonecznika

sól, pieprz, tymianek(świeży lub suszony)

opcjonalnie ulubione zioła

 

Przygotowanie:

Buraki upiec lub ugotować. Wystudzić. Obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Na wierzchu ułożyć serek wiejski. Przyprawić oraz posypać posiekaną natką i tymiankiem. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.

Sałatkę można podać na ciepło.

 

Smalec z fasoli

Składniki :

1 puszka fasoli białej

2 cebule

4 suszone śliwki

3 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 jałowiec

2 goździki

1/2 łyżeczki majeranku

sól
pieprz

 olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulkę wraz
z zielem, jałowcem, goździkami  i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie miała złocisty kolor. W między czasie fasolę odcedzić.
Zmiksować  razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu oraz soli. Odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki. Z podsmażonej cebulki wyjąć przyprawy,
z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli. Zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu
w lodówce.
Można podawać z chlebem oraz ogórkiem kiszonym.

Została Wam ugotowana kasza z wczorajszego obiadu? Wystarczy rano podgrzać ją na mleku, dodać 2 łyżki prawdziwego kakao, posłodzić do smaku, a całość gotować aż uzyskamy gęstą masę. Podawać z malinami 

Partnerzy

Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner