Dietetyka

Budyń z kaszy jaglanej

Składniki (2 porcje):

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie: łyżeczka cukru wanilinowego

Do podania:

- syrop: 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny, opcjonalnie wanilia z 1/2 laski
- 1/2 jabłka
- opcjonalnie: 2 łyżeczki rodzynek
- opcjonalnie: posiekane i zrumienione orzechy włoskie

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody. Wsypać do rondelka, wlać mleko
i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, łyżkę miodu i opcjonalnie cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować aż powstanie gładki mus.
W miseczce wymieszać składniki syropu - miód z sokiem z cytryny i opcjonalnie ziarenkami wanilii. Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć pokrojone w cienkie słupki lub kostkę jabłko. Polać syropem oraz posypać rodzynkami i zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli ich używamy.

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczy

Składniki (2 porcje):

1 łyżka masła
1 duża cebula
300 g marchewki
1 pietruszka lub kawałek selera
1 łyżka drobno startego imbiru
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
300 ml bulionu jarzynowego
2 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

W garnku roztopić łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę lub kawałek selera, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie co chwilę przemieszać warzywa.
Dodać łyżkę startego imbiru, pół łyżeczki skórki z pomarańczy i gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć garnek i gotować przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Odstawić z ognia, zmiksować na krem z dodatkiem łyżki jogurtu greckiego, doprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby.

Smacznego!

 

Raffaello z kaszy jaglanej

Składniki (ok. 20 sztuk):

pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka mleka
2,5 łyżki miodu
120 g wiórek kokosowych
łyżka masła


Przygotowanie:

Kaszę opłukać pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypać do garnka. Do kaszy dolać mleko i gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. To istotne, bo jeśli kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.  W międzyczasie na patelni podprażyć wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie wymieszać. Jeszcze ciepłą masę nabrać łyżką i formować kulki, które należy obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych. Kulki ułożyć - jedna obok drugiej i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu, deser jest gotowy do spożycia.

Trufle czekoladowe z ziemniaków

Składniki:

około 180 g ziemniaków. Po przeciśnięciu przez prasę powinien wyjść nam kubek puree.
kubek cukru pudru
kubek wiórków kokosowych, wcześniej uprażonych lekko na patelni
1/4 lub nawet 2/5 kubka kakao
łyżka soku z cytryny
dowolny aromat

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki i gotować w wodzie bez dodatku soli. Gdy są miękkie po nakłuciu widelcem odlać je na sicie i poczekać aż odparują. Gdy są już letnie, przecisnąć je przez prasę. W międzyczasie uprażyć na patelni wiórki kokosowe, do uzyskania pięknego, lekko złotego koloru. Dodać wiórki wraz z cukrem pudrem, kakao, łyżką soku z cytryny i kroplą aromatu do wystudzonych ziemniaków. Wyrabiać ręką do uzyskania zwartej masy. Odstawić na 5 minut, jeżeli masa jest jeszcze lepka dodać troszkę cukru i łyżkę kakao. Wyrabiać ponownie. Gdy wszystko jest gotowe, formować w dłoniach trufelki i włożyć je w papilotki. Podawać w temperaturze pokojowej, ale przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Korzenne placuszki marchewkowe

Składniki:

4 marchewki

2 średnie ziemniaki

2 cebule

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka

sól, pieprz, cynamon, imbir

3-4 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Oskrobać marchewki, obrać ziemniaka i cebulkę. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, roztrzepane jajko i przyprawy. Delikatnie wymieszać składniki. Ustawić mały ogień i rozgrzać olej na patelni. Usmażyć placuszki. Gotowe placki układać na ręczniku papierowym .

Sałatka z buraczkami i serkiem wiejskim

Składniki:

4 buraki(ugotowane lub upieczone)

6 łyżek serka wiejskiego

4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

2 łyżki ziaren słonecznika

sól, pieprz, tymianek(świeży lub suszony)

opcjonalnie ulubione zioła

 

Przygotowanie:

Buraki upiec lub ugotować. Wystudzić. Obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Na wierzchu ułożyć serek wiejski. Przyprawić oraz posypać posiekaną natką i tymiankiem. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.

Sałatkę można podać na ciepło.

 

Smalec z fasoli

Składniki :

1 puszka fasoli białej

2 cebule

4 suszone śliwki

3 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 jałowiec

2 goździki

1/2 łyżeczki majeranku

sól
pieprz

 olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulkę wraz
z zielem, jałowcem, goździkami  i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie miała złocisty kolor. W między czasie fasolę odcedzić.
Zmiksować  razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu oraz soli. Odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki. Z podsmażonej cebulki wyjąć przyprawy,
z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli. Zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu
w lodówce.
Można podawać z chlebem oraz ogórkiem kiszonym.

Została Wam ugotowana kasza z wczorajszego obiadu? Wystarczy rano podgrzać ją na mleku, dodać 2 łyżki prawdziwego kakao, posłodzić do smaku, a całość gotować aż uzyskamy gęstą masę. Podawać z malinami 

Partnerzy

Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner
Nowy baner